Tran Minh Tien ma wietnamską firmę o nazwie „Ong Hut Co”, która produkuje biodegradowalne słomki z trawy i podzielił się tym procesem produkcyjnym online.

Do zrobienia słomki potrzebny jest specjalny rodzaj trawy zwanej Lepironia Articulata lub „szarej turzycy”, która rośnie dziko na mokradłach Wietnamu. Ten rodzaj trawy jest idealny do słomek, ponieważ ma wydrążony trzon i jest bardzo długa.

Tien i jego załoga najpierw zmywają trawę i tną ją na rury o długości 20 cm. Następnie trawa jest dokładnie czyszczona wewnątrz i na zewnątrz, a później pakuje się ją w wiązki liści bananowych.

Ong Hut Co działa na razie na terenie Wietnamu, ale być może wkrótce się rozwinie!

PRZECZYTAJ TAKŻE: Restauracja Haidiloa zastępuje personel robotami

Ludzie coraz częściej zastępują plastikowe słomki. W Singapurze wybrane restauracje zaczęły serwować „słomki ryżowe”, które są zarówno biodegradowalne, jak i jadalne. Są one wykonane z kombinacji ryżu i tapioki, i wytrzymują od czterech do dziesięciu godzin w zimnych napojach i od dwóch do trzech godzin w gorących napojach. Prezes Nlytech Biotech Law Yee Tee powiedział, że wkrótce spodziewa się zobaczyć słomę ryżową na wielu rynkach.

The grass is greener when it becomes a straw

A Vietnamese youth is making biodegradable straws with grass that grows wild in the Mekong Delta. https://bit.ly/2I1nF0T

Publisert av VnExpress International Tirsdag 26. mars 2019

Koniecznie odwiedź www.f7gdansk.pl