Ruszyły zapisy na wiosenną edycję Restaurant Week

Powiązane

Leśnicy w Wielkopolski podarowali hojną kwotę szpitalowi dziecięcemu w Poznaniu

100 000 złotych - tyle poznańscy leśnicy przekazali na...

Gwiazda Hollywood odwiedziła Ogród Botaniczny w Krakowie

Hollywoodzka gwiazda Milla Jovovich kilka dni przebywała z rodziną...

Krakowska restauracja uznana za najlepszą w Polsce

Według jury konkursu World Culinary Awards, słynąca z polskiej...

Jakie jest najbardziej zakorkowane miasto w Polsce i na świecie?

Korki w wielu polskich miastach to smutna codzienność. Właśnie...

Udostępnij

Festiwal Restaurant Week cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. W projekcie biorą udział restauracje z 35 polskich miast. W tym roku organizatorzy chcą, żeby wydarzenie nie tylko rozwijało kulinarne horyzonty, ale także wspierało walkę z marnowaniem żywności. Festiwal rozpocznie się na początku kwietnia, ale zapisy już się rozpoczęły.

Podczas wiosennej edycji festiwalu organizatorzy spodziewają się rekordowej frekwencji. Na podstawie danych z poprzednich edycji, poziomu zainteresowania w mediach społecznościowych, oraz liczby sprzedanych do tej pory biletów wyliczyli, że kwietniowy Restaurant week przyciągnie ponad 100 tysięcy gości.

Oprócz wyszukanych dań, dla gości przewidziano także konkursy. Zwycięzcy pierwszego z nich będą mieli szansę wygrać wycieczkę do Włoch oraz dwuosobową kolację w jednej z najbardziej prestiżowych restauracji świata – Osteria Francescana. Lokal jest tak oblegany, że w kolejce do rezerwacji czeka kilkanaście tysięcy osób. Jednak goście festiwalu będą mogli przeskoczyć te zapisy wrzucając do sieci zdjęcie dokumentujące udział w wydarzeniu. Za to drugi konkurs skierowany jest do kulinarnych recenzentów. Za najciekawiej napisaną opinię organizatorzy nagradzają biletami lotniczymi do Miami oraz wejściówką na festiwal Miami Spice.

- Advertisement -

https://www.instagram.com/p/Bu6aF2KFZaY/

Szanuj jedzenie!

Nadchodząca edycja festiwalu odbędzie się pod hasłem #szanujjedzenie. Organizatorów akcji zainspirował m.in. słynny szef kuchni, Massimo Bottury. Kucharz ten jest pomysłodawcą projektu non-profit o nazwie Food for Soul oraz idei #RespectFood, która zakłada filozofię niemarnowania jedzenia. Narracja wspomnianych inicjatyw skupia się na ograniczeniu nieracjonalnej konsumpcji i produkcji żywności, które według słynnego szefa kuchni są jednym z najważniejszych powodów kryzysu klimatycznego na świecie. Zgodnie z tą koncepcją wiele restauracji biorących udział w wiosennym Restaurant Week przygotowało manu oparte na filozofii zero-waste.

Wiosenne Restaurant Week odbędzie się w terminie 3-17 kwietnia 2019. Warto pospieszyć się z zapisami, bo chociaż w wydarzeniu bierze udział aż 400 lokali to liczba miejsc jest ograniczona. Bilety na wydarzenie można kupić tutaj. 

Sprawdź także listę lokali biorących udział w festiwalu