Wygoda, oszczędność czasu i chęć spotkania się ze znajomymi to główne zalety jadania na mieście. W restauracji wydajemy około 40 złotych na osobę. Coraz chętniej chodzimy do miejsc wegetariańskich, a jeszcze częściej odwiedzamy food trucki – tak wynika z raportu „Polska na Talerzu 2017”.
Ilość respondentów, deklarujących stołowanie się na mieście przynajmniej raz w tygodniu, wzrosła o ponad 3% w porównaniu do roku ubiegłego.
Polacy najczęściej odwiedzali:
- restauracje i bary (43%)
- food trucki (32%)
- targi śniadaniowe (16%)
Co Polacy cenią sobie najbardziej?:
- wysoką jakość dań (62%)
- przystępne ceny (52%)
- dogodną lokalizację (29%)
- obsługa (27%)
Co najczęściej jedzą Polacy? Gdzie najczęściej chodzą jeść?:
- Największą popularnością cieszą się pizzerie – aż 76% z nas wybiera ten rodzaj lokalu.
- Na drugim miejscu sieciowe fast foody – 65%.
- Restauracje z kuchnią z różnych stron świata – 52%. Na naszych talerzach najczęściej lądują dania włoskie – 81%, polskie – 80% i amerykańskie – 63%.
- Burgerownie – 30%.
- Bary mleczne – 20%.
- Sushi bary – 12%.
- Lokale sprzedające frytki belgijskie – 11%.
Co wpływa na wybór lokalu?
- Rekomendacje znajomych oraz rodziny – 62%.
- Serwisy społecznościowe – 37%.
Wyniki raportu potwierdzają, że z każdym rokiem Polacy wydają coraz więcej na posiłki ,,na mieście”. Kwota zostawiana w lokalach, zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas weekendowych wyjść, oscyluje zazwyczaj od 10 do 30 zł, co zadeklarowało 32% respondentów.
Raport ,,Polska na Talerzu 2017” przygotowano na podstawie badania opinii publicznej, przeprowadzonego w lutym 2017 przez IQS na zlecenie sieci hurtowni MAKRO Polska, metodą CAWI (wywiad internetowy na reprezentatywnej próbie 1000 polskich internautów powyżej 18. roku życia).
Źródło: www.mediamakro.pl. Zdjęcie: media.webdevelop.pl
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Żywność nadal gwałtownie drożeje. Takiego wzrostu cen nie było od 5 lat!