Wygoda, oszczędność czasu i chęć spotkania się ze znajomymi to główne zalety jadania na mieście. W restauracji wydajemy około 40 złotych na osobę. Coraz chętniej chodzimy do miejsc wegetariańskich, a jeszcze częściej odwiedzamy food trucki – tak wynika z raportu „Polska na Talerzu 2017”. 

Ilość respondentów, deklarujących stołowanie się na mieście przynajmniej raz w tygodniu, wzrosła o ponad 3% w porównaniu do roku ubiegłego.

Polacy najczęściej odwiedzali:

  1. restauracje i bary (43%)
  2. food trucki (32%)
  3. targi śniadaniowe (16%)

Co Polacy cenią sobie najbardziej?:

  1. wysoką jakość dań (62%)
  2. przystępne ceny (52%)
  3. dogodną lokalizację (29%)
  4. obsługa (27%)

Co najczęściej jedzą Polacy? Gdzie najczęściej chodzą jeść?:

  1. Największą popularnością cieszą się pizzerie – aż 76% z nas wybiera ten rodzaj lokalu.
  2. Na drugim miejscu sieciowe fast foody – 65%.
  3. Restauracje z kuchnią z różnych stron świata – 52%. Na naszych talerzach najczęściej lądują dania włoskie – 81%, polskie – 80% i amerykańskie – 63%.
  4. Burgerownie – 30%.
  5. Bary mleczne – 20%.
  6. Sushi bary – 12%.
  7. Lokale sprzedające frytki belgijskie – 11%.

Co wpływa na wybór lokalu?

  1. Rekomendacje znajomych oraz rodziny – 62%.
  2. Serwisy społecznościowe – 37%.

Wyniki raportu potwierdzają, że z każdym rokiem Polacy wydają coraz więcej na posiłki ,,na mieście”. Kwota zostawiana w lokalach, zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas weekendowych wyjść, oscyluje zazwyczaj od 10 do 30 zł, co zadeklarowało 32% respondentów.

Raport ,,Polska na Talerzu 2017” przygotowano na podstawie badania opinii publicznej, przeprowadzonego w lutym 2017 przez IQS na zlecenie sieci hurtowni MAKRO Polska, metodą CAWI (wywiad internetowy na reprezentatywnej próbie 1000 polskich internautów powyżej 18. roku życia).

Źródło: www.mediamakro.pl. Zdjęcie: media.webdevelop.pl

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Żywność nadal gwałtownie drożeje. Takiego wzrostu cen nie było od 5 lat!