Kiszone cytryny – marokański przysmak, który przygotujesz sama w domu. To będzie HIT!

0
245
views

Są jeszcze smaki, które potrafią zaskoczyć – zadziwią aromatem, smakiem i intensywnością. Kiszone cytryny to smak niecodzienny, który zachwyci każdego, nawet Ciebie! To świetny dodatek do sosów, sałatek, dressingów, duszonych warzyw, potraw mięsnych, rybnych, past, zup, ryżu, kaszy, deserów, ciast, koktajli – możliwość pomysłów jest nieograniczona. 

Kiszone cytryny to tradycyjny dodatek w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza w Maroku, ale można je łatwo przygotować także w polskiej kuchni. Warto ukisić cytryny, aby poznać nowy, absolutnie z niczym nieporównywalny smak.

Kiszone cytryny są fenomenalne i nadają prostym daniom orientalnego charakteru. Zwłaszcza warzywom korzeniowym, jak np. marchewki czy buraki. Cytryny są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, a kiszone cytryny dodają wartości i wydobywają głębię smaku, sprawiając, że każde danie staje się prawdziwym rajem dla podniebienia.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Nałóż folię aluminiową na desce do prasowania – zaoszczędzisz wiele czasu i pokochasz prasowanie!

Kiszone cytryny to także źródło witamin, terpenów, soli mineralnych, rutyny oraz jak każdy produkt sfermentowany są probiotykiem, więc są zbawienne na jelita i układ pokarmowy. Kiszonki wykazują również działanie odkażające, poprawiają mikro krążenie, a także pomagają w walce z alergiami i stanami zapalnymi.

Jak kisić cytryny?

Poniżej znajdziecie jeden z wielu przepisów, które można znaleźć w internecie.

Składniki:

  • ekologiczne, niewoskowane cytryny – 3 sztuki
  • sok z cytryn – 3 łyżki
  • drobny cukier – 35 g
  • czosnek – 1 ząbek zmiażdżony
  • ostra papryczka z pestkami – posiekana lun pokrojona w cienkie plasterki – 0,5 papryczki
  • gruba nierafinowana sól – morska lub kłodawska – 0,5 łyżki
  • słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • mielony kumin (kmin rzymski) – 1/4 łyżeczki
  • mielona kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • wyparzony słoik

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny należy dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Potem każdą połówkę w bardzo cienkie plasterki (razem ze skórką). Usuńcie pestki.
  2. Wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać rękoma tak, żeby przyprawy wtarły się w cytryny. Miskę należy przykryć ściereczką, pozostawić na blacie na całą noc, albo na kilkanaście godzin. W tym czasie masa w misce powinna pokryć się sokiem.
  3. Całość należy przełożyć do odpowiedniej wielkości wyparzonego słoika i szczelnie zamknąć. Słoik należy zostawić w temp/ pokojowej/kuchennej na kilka dni, ale możesz już spróbować smaku po 24 godzinach. Kiszone cytryny z czasem zyskują na smaku. Pyszne są te, które kisiły się przez 7-10 dni.
  4. Po około 7 dniach kiszone cytryny należy przechowywać w lodówce. W chłodnym mogą być przechowywane tak długo, jak każda kiszonka. Pamiętajcie, aby przy każdym wyjmowaniu porcji ze słoika używać zawsze czystej łyżki, żeby przez przypadek kiszonki nie zakazić czymś niepożądanym. Trzy ukiszone cytryny to nie jest duża ilość, więc nie powinny zdążyć się zepsuć.

Kiszone cytryny nadają się do wszystkiego. Należy pamiętać, aby dodawać w małych ilościach, by nie zdominowały smaku.

Zdjęcie główne: pixabay.com