Gigantyczne cukierki z kandyzem pokryte czekoladą. Skusisz się?

0
749
views

Alex Yeatts & Abby Lee Wilcox, studenci cukiernictwa i ciastek w Culinary Institute of America stworzyli deser, który wygląda jak z podręcznika geologicznego. Yeattsowi i Wilcoxowi stworzenie takiego cukierka zajęło 6 miesięcy!

Alex Yeatts studiuje na studiach licencjackich w dziedzinie kulinarnej nauki w Culinary Institute Of America w Nowym Jorku. Wraz ze swoją koleżanką spędził sześć miesięcy, produkując świecące czekoladowe geody wypełnione fioletowymi cukierkami. Ten rodzaj cukierka jest wykonany z kryształków cukru.

Abby Lee Wilcox napisała: „Chciałabym móc wrócić do dzisiejszego dnia! To był jeden z moich ulubionych projektów. To szalone, jak pomyślę o tym, ile czasu i opieki upłynęło w tych czekoladowych geodach. Jestem bardzo szczęśliwa, że mogłam uczestniczyć w tym procesie z moim partnerem Alex Yeatts”.

Uczeń kulinarny spędził pół roku przygotowując imponujące czekoladowe ametysty – ale nie ujawnił ich piękna, dopóki nie przeciął nożem rzeźnickim. Jego stworzenie wygląda dokładnie jak kamień, który jest różnorodnością fioletowego kwarcu.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Antynowotworowy sok, który wyleczył już ponad 42 000 osób. Kuracja trwa 6 tygodni!

Alex Yeatts podzielił się wideoklipem przecięcia gigantycznego cukierka. Geody czekoladowe są wypełnione purpurowymi kryształkami cukru, które imitują szorstkie ametysty znalezione w Brazylii, Urugwaju, Zambii i kilku kopalniach w USA.

Wytwarzanie kryształków cukru zajmuje wiele miesięcy, dlatego Yeatts musiał czekać aż 6 miesięcy, by po tym czasie zajrzeć do swoich czekoladowych kamieni.

Chociaż stworzenie takich cukierków nie jest trudne i cukierki są całkowicie jadane, filmik stał się sensacją online. Sami zobaczcie proces tworzenia gigantycznego cukierka.