Włóż mięso mielone między cząstki cebuli – na koniec będzie ciekła Ci ślinka. Pyszna potrawa!

Powiązane

Leśnicy w Wielkopolski podarowali hojną kwotę szpitalowi dziecięcemu w Poznaniu

100 000 złotych - tyle poznańscy leśnicy przekazali na...

Gwiazda Hollywood odwiedziła Ogród Botaniczny w Krakowie

Hollywoodzka gwiazda Milla Jovovich kilka dni przebywała z rodziną...

Krakowska restauracja uznana za najlepszą w Polsce

Według jury konkursu World Culinary Awards, słynąca z polskiej...

Jakie jest najbardziej zakorkowane miasto w Polsce i na świecie?

Korki w wielu polskich miastach to smutna codzienność. Właśnie...

Udostępnij

Nie ma nic lepszego od dobrego jedzenia i wyborowego towarzystwa. Szukasz pomysłu na świetne, łatwe, proste i smaczne danie, które zachwyci każdego, nawet Ciebie? Dobrze trafiłeś! 

Poniższy przepis to przepis na prostą potrawę, którą zrobisz samodzielnie w domu, nie napracujesz się dużo, a efekt końcowy sprawi, że każdemu będzie ciekła ślinka. Danie  przygotowujemy w piekarniku.

- Advertisement -

Składniki:

  • mielona wołowina – 0,5 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • posiekana cebula – 1/4 szklanki
  • posiekane pieczarki – 1/4 szklanki
  • posiekana natka pietruszki  – 1/4 szklanki
  • bułka tarta – 1/4 szklanki
  • brązowy cukier – 1 łyżka
  • pikantny ketchup – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • sos Worcestershire – 1 łyżeczka
  • sos barbecue – 1 butelka
  • boczek – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik należy rozgrzewać do 220 stopni.
  2. Cebulę należy obrać z łupin, wyodrębnić te największe płaty cebuli, a środek cebuli należy drobno posiekać.
  3. W misce należy wymieszać mielone mięso, posiekaną cebulę, pieczarki, natkę pietruszki, bułkę tartą, brązowy cukier i przyprawy.
  4. Z powstałej masy należy uformować kule i obtoczyć ją 2 płatami cebuli.
  5. Następnie kulę z płatami cebuli należy owinąć boczkiem. Boczek najlepiej zabezpieczyć wykałaczkami, aby wszystko się dobrze trzymało podczas pieczenia.
  6. Kule owinięte boczkiem należy włożyć do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 40 minut lub po prostu położyć je na grilla – zwłaszcza, że zbliża się wielkimi krokami sezon grillowy.
  7. Po około 40 minutach kule należy posmarować sosem BBQ i dopiero po 5 minutach wyciągnąć z piekarnika lub zdjąć z grilla. Mięsne kule są gotowe. Wyglądają bosko, a smakują jeszcze lepiej!

Smacznego! 

PRZECZYTAJ TAKŻE: Kiszone cytryny – marokański przysmak, który przygotujesz sama w domu. To będzie HIT!

Źródło: www.traegergrills.com