Nie ma nic lepszego od dobrego jedzenia i wyborowego towarzystwa. Szukasz pomysłu na świetne, łatwe, proste i smaczne danie, które zachwyci każdego, nawet Ciebie? Dobrze trafiłeś!
Poniższy przepis to przepis na prostą potrawę, którą zrobisz samodzielnie w domu, nie napracujesz się dużo, a efekt końcowy sprawi, że każdemu będzie ciekła ślinka. Danie przygotowujemy w piekarniku.
- Advertisement -
Składniki:
- mielona wołowina – 0,5 kg
- cebula – 2 sztuki
- posiekana cebula – 1/4 szklanki
- posiekane pieczarki – 1/4 szklanki
- posiekana natka pietruszki – 1/4 szklanki
- bułka tarta – 1/4 szklanki
- brązowy cukier – 1 łyżka
- pikantny ketchup – 1 łyżka
- sos sojowy – 1 łyżeczka
- sos Worcestershire – 1 łyżeczka
- sos barbecue – 1 butelka
- boczek – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Piekarnik należy rozgrzewać do 220 stopni.
- Cebulę należy obrać z łupin, wyodrębnić te największe płaty cebuli, a środek cebuli należy drobno posiekać.
- W misce należy wymieszać mielone mięso, posiekaną cebulę, pieczarki, natkę pietruszki, bułkę tartą, brązowy cukier i przyprawy.
- Z powstałej masy należy uformować kule i obtoczyć ją 2 płatami cebuli.
- Następnie kulę z płatami cebuli należy owinąć boczkiem. Boczek najlepiej zabezpieczyć wykałaczkami, aby wszystko się dobrze trzymało podczas pieczenia.
- Kule owinięte boczkiem należy włożyć do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 40 minut lub po prostu położyć je na grilla – zwłaszcza, że zbliża się wielkimi krokami sezon grillowy.
- Po około 40 minutach kule należy posmarować sosem BBQ i dopiero po 5 minutach wyciągnąć z piekarnika lub zdjąć z grilla. Mięsne kule są gotowe. Wyglądają bosko, a smakują jeszcze lepiej!
Smacznego!
PRZECZYTAJ TAKŻE: Kiszone cytryny – marokański przysmak, który przygotujesz sama w domu. To będzie HIT!
Źródło: www.traegergrills.com