Szukasz przepisu na zdrowy deser? Te kostki z płatków owsianych są tak pyszne i zdrowe, że będziesz je robić co tydzień!

Powiązane

Leśnicy w Wielkopolski podarowali hojną kwotę szpitalowi dziecięcemu w Poznaniu

100 000 złotych - tyle poznańscy leśnicy przekazali na...

Gwiazda Hollywood odwiedziła Ogród Botaniczny w Krakowie

Hollywoodzka gwiazda Milla Jovovich kilka dni przebywała z rodziną...

Krakowska restauracja uznana za najlepszą w Polsce

Według jury konkursu World Culinary Awards, słynąca z polskiej...

Jakie jest najbardziej zakorkowane miasto w Polsce i na świecie?

Korki w wielu polskich miastach to smutna codzienność. Właśnie...

Udostępnij

Uważasz, że połączenie deser + zdrowe brzmi jak sprzeczne ze sobą pojęcia? W tym przypadku będziesz mocno zdziwiony. Te kostki z płatków owsianych są naprawdę zdrowe i jeśli lubisz słodkości, to zdecydowanie powinieneś spróbować tego deseru, zamiast białego cukru, utwardzanego tłuszczu i pustych kalorii. Taki domowy deser jest zdecydowanie lepszy, niż zakupione w sklepie słodkości. 

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

- Advertisement -

Są zdrowe, smaczne i tanie. Dostarczają błonnika pokarmowego i białka. Sprawiają, że czujesz się syty przez długi czas. Zazwyczaj płatki owsiane przygotowuje się na śniadanie (owsianka), jednak z dodatkiem płatków owsianych można także upiec dietetyczny deser.

Składniki:

  • płatki owsiane – 180 g
  • migdały – 75 g
  • rodzynki – 60 g
  • wiórki kokosowe – 20 g
  • masło orzechowe – 120 g
  • miód – 80 g
  • olej kokosowy – 30 g
  • aromat waniliowy – 5 g
  • sól – 2 g

Składniki na polewę:

  • kakao – 30 g
  • miód – 80 g
  • rozpuszczony olej kokosowy – 30 g
  • aromat waniliowy – 2,5 g

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 20×20 cm należy natłuścić, następnie wyłożyć papierem, aby brzegi wystawały poza krawędzie. Później z łatwością wyjmiesz ciasto.
  2. Płatki owsiane, rodzynki, migdały i sól wsypujemy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  3. Masło orzechowe, miód i olej kokosowy należy umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie zdjąć z ognia, dodać aromat waniliowy. Wymieszać.
  4. Następnie składniki z rondelka przelać do zmielonych płatków owsianych i dokładnie wymieszać.
  5. Całość należy przełożyć do formy, rozprowadzić wilgotną masę łyżką, aż uzyskacie gładką powierzchnię.
  6. Teraz przygotujcie polewę. Kakao, miód, rozpuszczony olej kokosowy i aromat waniliowy należy połączyć, a następnie wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić po całości.
  7. Deser należy chłodzić minimum 2 godziny w lodówce, a następnie można wcinać bez wyrzutów sumienia!

Poniżej filmik z przygotowaniem deseru:

PRZECZYTAJ TAKŻE: Włóż mięso mielone między cząstki cebuli – na koniec będzie ciekła Ci ślinka. Pyszna potrawa!

Źródło i zdjęcia: YouTube.com