Prawie wszyscy źle używają tych odmian cebuli. Szef kuchni wyjaśnia, do czego dodawać każdą z nich.

Powiązane

Leśnicy w Wielkopolski podarowali hojną kwotę szpitalowi dziecięcemu w Poznaniu

100 000 złotych - tyle poznańscy leśnicy przekazali na...

Gwiazda Hollywood odwiedziła Ogród Botaniczny w Krakowie

Hollywoodzka gwiazda Milla Jovovich kilka dni przebywała z rodziną...

Krakowska restauracja uznana za najlepszą w Polsce

Według jury konkursu World Culinary Awards, słynąca z polskiej...

Jakie jest najbardziej zakorkowane miasto w Polsce i na świecie?

Korki w wielu polskich miastach to smutna codzienność. Właśnie...

Udostępnij

Cebula jest bardzo popularnym warzywem stosowanym we wszystkich kuchniach świata. Różne odmiany cebuli mają nie tylko inne kształty i kolory, ale przede wszystkim inne smaki. Mając do dyspozycji tak wiele rodzajów można się pogubić i użyć niewłaściwej odmiany do przygotowanego posiłku. Różnica w smaku może być ogromna. 

Na szczęście Buck, mistrz kuchni przychodzi z pomocą i wyjaśnia jaki rodzaj cebuli nadaj się do jakiej potrawy i jak je właściwie gotować.

- Advertisement -

1. ŻÓŁTA CEBULA

  • Zalety – jest tania i wszędzie można ją kupić
  • Wady – brak
  • Zastosowanie – to najbardziej popularna odmiana tego warzywa, nadaje się praktycznie do wszystkiego. Zaczynając od zup i na sałatkach kończąc. Żółta cebula zawsze smakuje dobrze. To także najlepsza odmiana cebuli do karmelizowania, przez wzgląd na wysoką zawartość cukru.
żółta cebula

 

2. CZERWONA CEBULA

  • Zalety – ostry, silny smak, gdy jest spożywana na surowo
  • Wady – nie nadaje się do długiego gotowania i do karmelizowania
  • Zastosowanie – czerwona cebula nadaje się idealnie do sałatek i grillowania. Wyśmienicie smakuje też na burgerach i kanapkach – to najlepsza odmiana cebuli do jedzenia na surowo.
czerwona cebula

 

3. SŁODKA CEBULA

  • Zalety – ma łagodny, słodki smak, gdy się ją je na surowo, nadaje się do większości potraw
  • Wady – mniejsza twardość
  • Zastosowanie – jak już pisałam nadaje się do większości potraw (szczególnie przy długim gotowaniu na małym ogniu). Słodki smak tej odmiany cebuli jest wyborny na surowo i po ugotowaniu, świetnie smakuje z pomidorami i ziemniakami.
słodka cebula

 

4. BIAŁA CEBULA

  • Zalety – ostry aromat i szerokie zastosowanie w gotowaniu
  • Wady – ma cienką skórkę i mocno podrażnia oczy podczas krojenia
  • Zastosowanie – biała cebula to podstawa latynoskiej kuchni. Śmiało można ją wrzucać do tako, guacamole, salsy, czy do czego jeszcze tylko chcesz. Ostry aromat na surowo najlepiej złagodzisz innymi, łagodniejszymi smakami. Ta odmiana cebuli świetnie nadaje się na pizzę.
biała cebula

 

5. SZALOTKA

  • Zalety – ma łagodny smak z posmakiem czosnku
  • Wady – jest droga
  • Zastosowanie – szalotka będzie świetnym dodatkiem do pieczeni z czerwonego mięsa lub z indyka. Szalotki używane są głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Tę odmianę cebuli najlepiej używać do bardziej wyrafinowanych dań.
szalotka

 

PRZECZYTAJ TAKŻE: Potrzebujesz tylko 2 składniki, aby własnoręcznie zrobić pyszne lody! To najprostszy przepis na świecie.

Źródło: topniusy.pl