Wczoraj otwarto pierwszą i największą na świecie podwodną restaurację w Sprangereid niedaleko miejscowości Lindesnes, oddalonej około 400 kilometrów od Oslo.
Restauracja, która nosi nazwę „Under” została zaprojektowana przez Snøhetta i stała się największą na świecie podwodną restauracją. Pomieszczenie pomieści tylko 40 osób i rezerwacje napływają cały czas.
„W lutym ubiegłego roku łącznie 1200 gości zarezerwowało stolik w podwodnej restauracji. Następnie musieli czekać 14 miesięcy na otwarcie”, pisze Dagens Næringsliv.
Gaute Ubostad jest właścicielem hotelu Lindesnes Havhotell wraz ze swoim bratem Stigiem Ubostadem i razem są inicjatorami podwodnej restauracji.
Ponad 7500 indywidualnych rezerwacji
– Otrzymaliśmy 7500 indywidualnych rezerwacji. Jesteśmy otwarci na rezerwacje od maja do września, a prawie wszystko jest zarezerwowane, z wyjątkiem kilku stolików we wrześniu. Ludzie muszą się spieszyć z rezerwacją, ponieważ wolne miejsca szybko znikają – mówi Gaute Ubostad dla Godta.
– Innymi słowy, restauracja przyciągnęła tak dużą uwagę, zanim zdążyliśmy ją oficjalnie otworzyć. Bardzo to doceniamy. To jest absolutnie fantastyczne i oczywiście jesteśmy bardzo dumni. Jest o wiele większa zainteresowanie niż się spodziewaliśmy – dodał Ubostad.
„Mam niebotyczne ambicje”
Bracia Ubostad do swojej restauracji zatrudnili jako szefa kuchni duńskiego szefa kuchni Nicolai Ellitsgaarda Pedersen. W najbardziej wysuniętym na południe punkcie Norwegii, nordyckie jedzenie będzie serwowane ze smakiem południowej Norwegii do widoku bezwzględnych wód.
Menu degustacyjne składa się z 18-20 dań, a szef kuchni mówi, czego oczekiwać od restauracji.
– Postaramy się pokazać różnorodność w południowej Norwegii. Oczywiście myślę, że jedzenie jest bardzo dobre i mamy niebotyczne ambicje w tej restauracji, mówi Pedersen.
Niektóre potrawy, których można się spodziewać, to jeżokrab (Trollkrabbe) oraz Langfinger kreps, ale Pedersen podkreśla, że z pewnością nie będą tam tylko serwowane owoce morza.
– Wielu uważa, że jesteśmy restauracją z owocami morza, ale tak nie jest. Będziemy serwować wiele różnych potraw z obszaru w Lindesnes – mówi Pedersen.
Przeczytaj także: Rollercoaster Restaurant – jedzenie dostarczane jest w szalony i widowiskowy sposób! – f7city.pl
Oprócz skupienia się na pokazywaniu różnorodności, jaką oferuje Sørlandet, Ubostad opisuje trzy cele podwodnej restauracji:
– Po pierwsze, chodzi o gastronomię, jedzenie będzie wyjątkowe i dobre do tego stopnia, że ludzie zawsze będą chcieli wrócić. Po drugie, architektura jest tak ekscytująca, że chce się przyjść tylko po to, aby zobaczyć rzeczywisty budynek i wnętrze. I po trzecie, mamy nadzieję, że będzie to ekscytujące przeżycie patrzeć przez okno i że jest to atrakcja sama w sobie – mówi entuzjastycznie Gaute Ubostad.
Odwiedzający mogą spodziewać się w restauracji rachunku na co najmniej 2000 NOK. Każdy, kto rezerwuje stolik, musi jednocześnie zapłacić opłatę rezerwacyjną w wysokości 1000 NOK.
Obiekt jest połączeniem galerii sztuki, nowoczesnego akwarium i restauracji. Każdy, kto będzie w Norwegii obowiązkowo musi odwiedzić to miejsce.
Jesteś z Poznania? Koniecznie zajrzyj do f7poznan.pl