To, jaką masz grupę krwi zależy od Twoich praprzodków, ich stylu życia i sposobu odżywiania. Według wielu naukowców grupa krwi ma ogromny wpływ na naszą osobowość, na nasze zdrowie i układ odpornościowy, a także upodobania żywieniowe. W takim razie dowiedz się więcej na temat swoich korzeni i związanych z nimi predyspozycjami organizmu.
Mamy cztery grupy krwi:
- A,
- B,
- 0,
- AB
I każda z grup krwi różni się między sobą obecnością lub brakiem charakterystycznych antygenów, które znajdują się w erytrocytach.
Na początku Ziemię zamieszkali ludzie mający tylko krew typu 0. Spożywali tylko mięso. Z czasem zaczęło ubywać zwierząt łownych, więc ludzie zaczęli uprawiać rośliny/ Tak wykształciła się grupa A, której posiadacze noszą w sobie kod roślinożercy. Ludzie mający krew typu B to ludzie wędrujący z gorących do bardziej umiarkowanych stref klimatycznych u których wystąpił skutek mutacji genetycznych. Ich pożywienie było mieszane. Najmłodszą grupą krwi jest grupa AB. To połączenie kodu genetycznego osób z grupą A i B.
W społeczeństwie polskim najczęściej występuje krew:
- grupa A – około 40% populacji
- grupa 0 – około 30% populacji
- grupa B – około 20% populacji
- grupa AB – poniżej 10% populacji
Poniższe informacje to wskazówki, które pozwolą Ci zrozumieć pracę Twojego organizmu na podstawie przynależności do odpowiedniej grupy krwi.
ŻYWNOŚĆ A GRUPA KRWI:
- GRUPA KRWI A: najlepsza będzie dieta wegetariańska z rybami i nabiałem. Najmniej powinno się spożywać roślin strączkowych, pikantnych dań oraz kawy.
- GRUPA KRWI B: najlepiej spożywać baraninę, ryby, warzywa, produkty mleczne i pić herbatę. Osobom z tą grupą krwi najbardziej szkodzi alkohol i konserwanty.
- GRUPA KRWI 0: te osoby najbardziej lubią jeść mięso oraz ryby i warzywa. W przypadku tych osób należy unikać mleka, jak najmniej spożywać przetworzonej żywności i unikać przejadania się.
- GRUPA KRWI AB: zaleca się produkty organiczne, które można także nazwać ekologicznymi i świeżą żywność. W przypadku upraw ekologicznych nie stosuje się pestycydów i nawozów chemicznych. Natomiast mięso organiczne produkowane jest bez udziału antybiotyków czy hormonów wzrostu. Należy jak najmniej spożywać smażonego jedzenia.
OSOBOWOŚĆ A GRUPA KRWI:
- GRUPA KRWI A: osoby są bardzo empatyczne, współczujące
- GRUPA KRWI B: te osoby potrafią rozstrzygać spory, są elastyczni, przyjaźni, towarzyscy, bezpośredni, zorientowani na działanie
- GRUPA KRWI 0: osoby z tą grupą krwi wszystkim się bardzo przejmują, ale jednocześnie są praktyczne do życia, zorganizowane, asertywne, uprzejme i współodczuwające
- GRUPA KRWI AB: te osoby są racjonalne, silne, niczego się nie boją, myślące przyszłościowo.
PRZEŻYWANIE STRESU A GRUPA KRWI:
- GRUPA KRWI A: te osoby są bardzo podatne na wysoki poziom kortyzolu. Słabo sobie radzą ze stresem i dużo czasu zajmuje im radzenie sobie ze strachem
- GRUPA KRWI B: zazwyczaj są to osoby spokojne, ale gdy przekroczą kres swojej wytrzymałości wybuchają bardzo gwałtownie. Oddychanie pomaga im przywrócić równowagę i spokój
- GRUPA KRWI 0: te osoby są podatne na wybuchy gniewu w momencie zburzenia ich planu lub pierwotnego porządku. Wizualizowanie czegoś na spokojnie może przywrócić spokój.
- GRUPA KRWI AB: te osoby świetnie sobie radzą ze stresem, jednak poddane długofalowej sytuacji stresowej stają się sfrustrowane
GROMADZENIE TŁUSZCZU A GRUPA KRWI:
- GRUPA KRWI A: powodem przybierania na wadze jest jedzenie mięsa i cukrów
- GRUPA KRWI B: powodem tycia jest spożywanie smażonych potraw i pieczywa
- GRUPA KRWI 0: powodem wzrostu wagi są nieregularne posiłki
- GRUPA KRWI AB: powodem tycia jest brak aktywności fizycznej
ZDROWIE A GRUPA KRWI:
- GRUPA KRWI A: ta grupa krwi ma dużą odporność na wirusy. Ze słabych stron – osoby mają problem z eliminacją toksyn, a to prowadzi do braku energii, ociężałości, zatrzymywaniu płynów w organizmie. Nadmiar śluzu w drogach oddechowych prowadzi do alergii, przyczyn infekcji, problemów z oddychaniem. Osoby z tą grupą krwi mają większe skłonności do astmy, anemii, choroby naczyń wieńcowych, serca, cukrzycy, nowotworów, kłopotów z pamięcią i przyswajaniem wiedzy. Należy uzupełniać niedobór witam z grupy B (B1, B5, B6, B12). Potrzebna też witamina C i cynk. Poleca się jogę, spokojną jazdę na rowerze i ćwiczenia rozluźniające.
- GRUPA KRWI B: osoby z tą grupą krwi mają silny system odpornościowy, który chroni przed nowotworami i schorzeniami układu krążenia. Osoby dobrze trawią ciężkie potrawy i tłuszcze, dzięki dobrym proporcjom między kwasem a zasadami. Podczas stresowych sytuacji organizm wytwarza nadmierne ilości kortyzolu, co może spowodować załamie się systemu odpornościowego, a to z kolei wiąże się z ryzykiem chorób metabolicznych. Osoby z tą grupą krwi mają skłonności do infekcji wywoływanych przez paciorkowce i gronkowce. Wszystko przez to, że niektóre z tych bakterii mają antygeny z grupy AB, więc układ odpornościowy nie jest w stanie rozpoznać ich jako wrogów. Dodatkowo częściej zachorują na zapalenie gardła, płuc i zatok, częściej chorują na cukrzycę typu 2, skrajnie wysokie lub niskie ciśnienie, a nawet SM i toczeń. Należy uzupełniać witaminę C, cynk, oraz witaminy z grupy B (B1 i B6). Poleca się pływanie, bieganie na nartach i długie spacery.
- GRUPA KRWI 0: osoby z tą grupą krwi mają silny układ odpornościowy, który skutecznie niszczy większość drobnoustrojów chorobotwórczych. Ze słabych stron – silny układ immunologiczny często wywołuje choroby z autoagresji. Osoby z tą grupą krwi mają skłonności do tycia przez rozchwiany metabolizm, a więc mają skłonności do chorób serca, cukrzycy, miażdżycy. Częściej cierpią na zwyrodnienia stawów i zapalenia jelita grubego. Sytuacje stresujące osłabiają układ pokarmowy, a to powoduje zaparcia, rozwolnienia, wrzody trawienne żołądka i dwunastnicy. Należy uzupełniać witaminę z grupy B (B1, B5, B6). Poleca się intensywne ćwiczenia – jazda na nartach, tenis, aerobik, squash.
- GRUPA KRWI AB: to silni ludzie i sprawni fizycznie, więc bardzo rzadko chorują. Jednak, gdy już zachorują ich organizm cierpi na wiele schorzeń jednocześnie. Osoby z tą grupą krwi mają trudności z trawieniem białek, wchłaniają za to witaminy i minerały. Niektórzy mają niski poziom enzymu ułatwiającego trawienie tłuszczu, więc mają skłonności do tycia. Osoby mają skłonności do infekcji, schorzeń układu krążenia, naczyń wieńcowych, osteoporozy, hipercholesterolemii i nowotworów. Należy uzupełniać się dietą bogatą w witaminy i minerały. Witaminy z grupy B (B1, B5, B6), zero cukru. Poleca się długie spacery, jazdę na rowerze i pływanie.
Źródło: poradnikzdrowie.pl/webniusy.com/lolmania.pl